Horeca nieuws: Zien drinken doet drinken

Als je geen alcohol wilt drinken, mijd dan kroegen en drinkende vrienden of vriendinnen. Die conclusie trekt Helle Larsen in haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
 

Het onderzoek toont onomstotelijk aan dat iemands drinkgedrag wordt beïnvloed door anderen. Mensen drinken meer alcohol in gezelschap van zwaar drinkende dan licht drinkende of niet-drinkende leeftijdgenoten. Het maakt daarbij niet uit of die ander een man of een vrouw is. Ook stress is geen factor die van invloed is op de hoeveelheid die wordt gedronken. Genetische kwetsbaarheid daarentegen is wel van invloed op de inname.

Nepkroeg

Larsen bestudeerde in een nepkroeg op de Radboud Universiteit vijfhonderd tot zeshonderd studenten in de leeftijd van achttien tot zesentwintig jaar in de periode 2006 tot 2011. Zij kregen opdrachten in een laboratorium en mochten pauzeren in een barlab. Ze wisten niet dat daar het echte onderzoek plaatsvond, met een ingehuurde acteur, die flink dronk. ”Dat is een unieke methode. Het geeft veel sterker het effect aan van de imitatie van leeftijdsgenoten dan een vragenlijst ooit had kunnen doen”, zegt Larsen in de Spits. ”Het ging trouwens om imitatiegedrag van onbekenden in een gezelschap, de studenten kenden elkaar niet.”

Het onderzoek toont aan dat we geneigd zijn andermans gedrag te imiteren, ook het drinkgedrag. Dat gebeurt automatisch: zonder dat we ons ervan bewust zijn nippen we de ander na, ook al kennen we hem of haar niet. Het imiteren gebeurt meer wanneer beide personen alcohol drinken, dan wanneer ze fris, of alcohol en fris drinken. Dit laat dus zien dat imitatie in dit geval alcohol-gerelateerd is.

Voor meer informatie kijk op de site van  Radboud Universiteit Nijmegen.

© 2024 ReDCo Beveiliging